Tuesday, November 3, 2009

Yang aku tahu pasal Bunga Kantan.


  • untuk masakan - biasanya buat laksa penang memang masukan bunga ni supaya aroma jadi lebih ummph. Mungkin ada yang menghiris bunga ni , so kuah laksa jadi banyak sampah sarap. Aku lebih suka belah dua aje , mudah diasingkan dari kuah kalau laksa nak dihidangkan. Nasi kerabu pun ada orang suka campur dengan hirisan bunga kantan yang di hiris halus.
  • Untuk gubahan - Aku pernah lihat gubahan bunga kantan di Puteri Hotel, Johor Bahru untuk menghiasi ruang VIP Executive Suite yang mewah. Tak sangka bunga Kantan yang orang kata 'low class' dapat tempat istimewa disitu. Gubahan tersebut memang cantik, klasik dan aroma macam terapi di spa.
  • Identiti bangsa- Bunga Kantan berwarna merah jambu sama dengan warna bunga sakura di Jepun. Bunga Kantan penuh beradat dalam kehidupan orang Melayu dan orang Jepun memang bangga dengan keindahan dan jati diri pada bunga sakura.

1 comment:

  1. mar....klu masukkan dlm kuah kari utk mee kari...hmmmm wangi taw :D

    ReplyDelete